torsdag 2 december 2010

Smarrig Kola

Här får ni ett recept på en smarrig kola, och eftersom jag är löjligt förtjust i Lakris så blir det en Lakritskola

• 3 dl Vispgrädde
• 3 dl Strösocker
• 1,5 dl Ljus Sirap
• 25g Smör
• 1 påse Turkisk Peppar ( Det funkar säkert lika bra med en lakrisstång)

Gör så här
1. Börja med att krossa den turkiska pepparn i en mortel till ett fint pulver.
2. Sen så kokar du upp strösocker, vispgrädde och sirap på svag värme.
3. När kolan är 120°c, rör ner smör och den turkiska pepparn. Har du ingen termometer kan du testa göra kulprovet för att se om kolan är klar. (Kulprovet gör du genom att doppa lite kola i ett glas vatten, går kolan att forma till en "boll", kula så är den klar.)Koka ytterliggare ett par minuter så att det blandas väl och blir en jämn smet.
4. Sen så häller du kolan i en bakplåtspappersklädd form och låter det stelna i kylen.
5. När kolan har stelnat, skär den i mindre bitar och
slå in den fint i t.ex. bakplåtspapper eller cellofan. Eller ät upp den direkt! Det gjorde jag!

Förvara i kyl i en burk! Passar perfekt till GODIS-julbordet

4 kommentarer:

  1. Härligt att se att du lyder mina order! ;) Tusen tack älskade hjärtat! Det här var det godaste jag ätit på länge! :)

    SvaraRadera
  2. Det där lät mumsigt! Hur stor påse turkisk peppar??

    SvaraRadera
  3. I liiiiked it!;) Tänk om alla kunde få ha en alldeles personlig bagare som du?! (För att inte nämna en bästa vän som du!)

    SvaraRadera
  4. Anonym: Hmm, bra fråga? Vet inte hur många g den va som jag hade i. Men en normal stor påse ;)

    SvaraRadera